Dobogókő jövőképe – értékrendünk

  • Posted on: 15 July 2020
  • By: Admin

1. Legfontosabb a természet. Bármilyen döntésben elsőbbséget kell, élvezzen az olyan megoldás, ami környezetbarát, csendes, nyugodt, tiszta és természetes. Ami bármilyen módon árt a természetnek, a környezetnek, a nyugalomnak, csendnek, tisztaságnak, azt el kell kerülni.

2. Dobogókő és a Pilis szakrális terület, ősi királyi központ helyszíne, és mint ilyen meghatározó és központi szerepet tölt be az egész Kárpát-medence számára. Ezt a legmesszebbmenőkig tiszteletben kell tartani minden esetben.

3. Fontos, hogy ez egy Nemzeti Park, azaz mindenkinek joga van ide ellátogatni, és ezt lehetővé is kell tenni. Meg kell teremteni, hogy Dobogókő a minőségi pihenés helyszíne lehessen, ahol az éppen itt tartózkodók nyugodt környezetben lehetnek, nem pedig egy budapesti csúcsforgalomban. A rend azt kívánja meg, hogy mindig a korábban érkező élvez elsőbbségi jogot a később érkezőhöz képest. Akinek ingatlan tulajdona, telke illetve felépítménye van a településen, annak a jogait kell elsősorban figyelembe venni, az átmenetileg itt tartózkodóhoz, vagy idelátogatóhoz képest. Aki tartósan ezt a helyet választotta otthonául vagy üdülési szándéka szerint, biztosan csendre, nyugalomra és a természet oltalmára, szépségére vágyik.

4. A környezet védelme és a már említett szempontok értelmében törekedni kell a járműforgalom részleges, vagy teljes kiszorítására a településről.

5. Olyan Dobogókőt látunk magunk előtt, ahol mindig csend van (éjjel, hóesésben is). Az itt élők és a turisták nyugodtan sétálgatnak a köztereken és az erdőben. Azok, akik itt vannak, szeretik és élvezik a természet közelségét, és ebben semmi és senki nem zavarja őket. Összességében egy családi kirándulóhely lehetne Dobogókő, ahol a kisgyermekes családok, természetszeretők, nyugalomra vágyók és a spirituális okok miatt idelátogatók egymás és a helyi lakosok zavarása nélkül tiszta levegőben és biztonságban élvezhetik a természet közelségét és a téli sportokat úgy, hogy az egész az ő igényeik szerint van kialakítva.

6. Dicső eleink úgy építkeztek, hogy sohasem erőszakolták meg a természetet. Minden építmény alkalmazkodott a felszínhez, ahol a Földanya kezdeményezéseit a tájba illően csak folytatták. Minden építmény, minden új létesítmény egy plusz teher a környezetnek. Dobogókő a Duna-Ipoly Nemzeti Park kiemelten védett területe, ennek ismeretében szabad csak módosítani, újat létesíteni, vagy régit megváltoztatni, eltüntetni.

7. Dobogókő központjának, mint a település szívének, tükröznie kell az előzőekben felsorolt értékeket. Figyeljünk arra, hogy még véletlenül se az kerekedjen ki bármilyen fejlesztésből, hogy egy jó kinézetű, biztonsági megoldásokkal ellátott autóparkoló terület legyen a település középpontja.

8. Dobogókő fejlesztése során szemléletformáló kultúrát kell kialakítani erkölcsi és esztétikai értelemben, és mindezt közreadni olyan módon, hogy az idelátogatók erkölcsi érzékét és esztétikai kultúráját segítsen emelni. Dobogókő a rendezettséget, a szépséget, a harmóniát és az Őseink valamint a Természet tiszteletét tükrözze és sugározza.

9. Minden fejlesztés, átalakítás és jobbító szándékú beavatkozás után Dobogókő továbbra is az maradjon, ami mindig is volt: Szent Hely.